Renovatie

Wolphaertstraat

Project details
  • Locatie
    Wolphaertstraat 15 - 55
    Rotterdam
  • Opdrachtgever
    Woonstad Rotterdam icm bewonersvereniging NAC
  • Architect
    Superuse Studios
  • Projectkenmerken
    circulair
    hoog niveau renovatie
  • Projectomvang
    46 appartementen en
    6 gemeenschappelijke ruimtes (huur)
  • Totale aanneemsom
    € 8.500.000,-
  • Opleverdatum
    2021

Een bijzonder renovatieproject waarbij er wordt gebouwd in samenspraak met bewoners en opdrachtgever.

In totaal 18 panden worden onder andere voorzien van een nieuwe fundering en indeling. Onderdeel van de renovatie is een ambitieuze verduurzaming. Daarbij is de ambitie uitgesproken om het project zo veel mogelijk circulair uit te voeren. In de renovatie maken we dan ook zo veel mogelijk gebruik van circulaire materialen. Dit betekent dat er gebruik wordt gemaakt van materialen die normaal gesproken worden weggegooid of anders laagwaardig worden toegepast. De materialen worden bijvoorbeeld geoogst uit sloopprojecten of er worden materialen gebruikt die niet meer voldoen bij een ander project, maar wel van waarde zijn binnen dit project.

Projectachtergrond

Herontwikkeling middels co-creatie

In samenwerking met de bewoners is een ontwerp en renovatieplan gemaakt en de planning opgesteld. Na de oplevering zijn de bewoners zelf, als vereniging van leden, verantwoordelijk voor het verhuur en beheer van de sociale huurwoningen. W1555 huurt straks het volledige blok van Woonstad Rotterdam en krijgt, binnen de kaders van het passend toewijzen, zelf de vrijheid, om andere creatieve mensen een woning toe te wijzen.

Het blok aan de Wolphaertstraat 1555 werd in 2004 door enthousiaste bewoners en kunstenaars gekraakt, toen de bestemming ervan nog onduidelijk was. In goed overleg mochten de krakers er tien jaar wonen als ze zich zouden verenigen in een bewonersvereniging én het pand zouden opknappen. In dat decennium werden de bewoners onderdeel van de buurt en zorgden ze voor een creatieve impuls met onder andere kunstroutes en diversen festivals. Zo ontstond het plan om deze bewonersgroep nauw te betrekken bij de herontwikkeling van het pand, door middel van co-creatie.

    Circulair bouwen

    Circulair bouwen, hoe doen wij dat?

    Samen met opdrachtgever Woonstad Rotterdam nemen wij u mee naar Rotterdam Zuid, naar het project aan de Wolphaertstraat. In drie video’s maakt u kennis met dit bijzondere project. Naast de unieke bouwteamsamenstelling laten we zien hoe wij deze hoog niveau renovatie zo veel mogelijk circulair realiseren. En ook hoe de bewoners zelf meebouwen aan hun eigen woning.

    • Circulaire keukens

      Als bewoner wil je graag een goede keuken. Met het oog op de duurzaamheidsambities is er niet gekozen voor een standaard keuken. Al ziet de keuken er qua uiterlijk uit als een gewone keuken, deze is wel voor 100% gemaakt uit circulair materiaal. Leverancier TheNewMakers heeft daarbij een concept waarbij de keukenonderdelen niet alleen duurzaam zijn, maar de fabricage ook zodanig is uitgedacht dat er geen chemische lijm aan te pas komt. De levensduur van de keuken is hierdoor langer en tegen de tijd dat de keuken dan toch echt vervangen moet worden kan er van hetzelfde materiaal weer een nieuwe keuken worden gemaakt.

      In dit project wordt er niet alleen gebouwd vóór de bewoners, maar ook zeker mét de bewoners. En wat is er mooier dan de bewoners, die het plan van binnen en buiten hebben mee bedacht, ook zelf werkzaamheden uit te laten voeren. Door een aantal bewoners actief te betrekken in de bouw doen ze ervaring en vakkennis op waarmee ze straks in de bouw aan het werk kunnen. Dit sluit ook mooi aan bij het kader van SROI waarbij de doelstelling is om zoveel mogelijk mensen weer aan het werk te krijgen. Om nog meer bewoners bij de bouw te betrekken plaatsen ze zelf ook een aantal keukens.

    • Nieuwe gevel van “afgekeurde” materialen

      Kiezen voor circulair bouwen vraagt aanpassingsvermogen van de betrokken partijen. Omdat er vaak al een ontwerp ligt komt er meer pas en meetwerk bij kijken om de circulaire materialen te kunnen gebruiken. Dat in samenhang met de planning; wanneer is het materiaal beschikbaar en wanneer kunnen we het toepassen? Dit zorgt voor een hoop afstemming.
      Vaak wordt ten onrechte gedacht dat het gebruik van circulaire materialen goedkoper is. De aanschaf van circulair materiaal is de ene keer wat goedkoper en de andere keer duurder, maar vooral het aanpassen van de ontwerpen naar de beschikbare producten is tijdrovend en kost veel arbeid.

      Bij de Wolphaertstraat wordt een achtergevel geplaatst die er uitziet als een normale gevel. De gebruikte materialen, het platohout en de eternietplaten, hadden echter oorspronkelijk een andere bestemming. Zo waren de eternietplaten op bestelling gefabriceerd maar door een kleine productiefout ontstond er een spikkel in de plaat. De partij werd door deze afwijking niet afgenomen, bleef bij de leverancier in de opslag liggen en kreeg het stempel “deadstock”. Zonde om materiaal dat 100% functioneel en conform alle regelgevingen is niet te gebruiken. Bij de Wolphaertstraat hebben we ze dan ook een tweede kans gegeven.

    • Lopen over broodbaktegels en oude meerpalen

      Bij circulaire bouwmaterialen wordt vaak gedacht aan materiaal dat afkomstig is uit de bouw. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Zo liggen er in de hal van de Wolphaertstraat geen traditionele vloertegels; de bewoners lopen straks dagelijks over broodbaktegels. Naar brood ruikt het niet, want het gaat om een nieuwe partij tegels. Door faillissement van de oorspronkelijke afnemer zou ook dit product het stempel “deadstock” krijgen en ongebruikt in de opslag belanden, of zelfs op de afvalhoop. De bijzondere broodbaktegels zijn niet geproduceerd als vloertegel, maar ze voldoen wel aan alle bouweisen. Met een afmeting van 4 à 5 meter was het echter wel een uitdaging om ze direct te gebruiken. Na het maken van verdelingstekeningen zijn ze op maat gezaagd en zo beter verwerkbaar voor het bouwteam.

      Bewoners wandelen ook aan de achtergevel over een bijzondere ondergrond. De vlonders zijn gemaakt van hout dat afkomstig is uit de off-shore. Oude meerpalen hebben op deze manier een tweede leven gekregen in dit bouwproject. De balustrades van hergebruikt glas maken de galerij helemaal af.

      Oosteinde 11 r 2991 LG Barendrecht  0180 - 726946 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

      Volg ons