Transformatie

Hofvrouw

Project details
  • Locatie
    Noordsingel 115
    Rotterdam
  • Opdrachtgever
    Tuin van Noord -
    een ontwikkeling van HD Groep
  • Architect
    WDJArchitecten
  • Projectkenmerken
    oude gevangenis
    beschermd stadsgezicht
  • Projectomvang
    23 eengezingswoningen (koop)
  • Totale aanneemsom
    € 6.600.000,-
  • Opleverdatum
    2021

In het voormalig gevangeniscomplex Noordsingel zijn de complexdelen vrouwenvleugel, administratiegebouw en hofpoort getransformeerd naar 23 eengezinswoningen. Elk gebouw heeft zijn specifieke gevangenis-bouwstijl behouden, maar door diverse doorbraken ontstaan er unieke woningen. In de dikke buitengevels zijn hoge doorbraken gemaakt over 2 bouwlagen met robuuste stalen portalen. De zolderruimtes zijn vergroot met dakkapellen en dakramen. Tevens zijn de woningen voorzien van vloerverwarming aangevuld met radiatoren, hoge plafonds, luxe keukens en badkamers.

Hofvrouw is een deelfase van het masterplan Tuin van Noord.

    Bouwfase

    Met behoud van alle cultuurhistorische waarde is hier een compleet nieuw stukje Rotterdam gecreëerd.

    In de gevels zijn grote gevelportalen met bordestrappen naar de tuin gemaakt en tevens voorzien van nieuwe kozijnen waarbij de historische elementen behouden blijven. Daken zijn hersteld en aangepast met grote dakkapellen. In de cellenwanden zijn doorbraken gemaakt t.b.v. de compleet aangepaste plattegronden. De bestaande gewelfvloeren zijn hersteld en aangepast voor de nieuwe trapgaten. Op het complex hebben eerder funderingsherstelwerkzaamheden plaatsgevonden waarbij houten palen met houten kespen hersteld zijn. De woningen zijn voorzien van een combinatie van vloerverwarming en radiatoren, hoge plafons en luxe keukens en badkamers.

    Hofvrouw is deelproject Fase 3 in het project Tuin van Noord. De Tuin van Noord is een uniek project. Met behoud van alle cultuurhistorische waarde is hier een compleet nieuw stukje Rotterdam gecreëerd. De meeste gebouwdelen blijven bestaan en krijgen een nieuwe bestemming. Denk aan koopwoningen, horeca, woonwerkeenheden, kantoorruimtes en tal van andere maatschappelijke functies. Een aantal niet oorspronkelijke delen van het complex is of wordt gesloopt voor de buurttuin.

    Nog even de geschiedenis: De hoofdtoegang van de gevangenis was een centrale poort, geflankeerd door twee poortgebouwen. Daarachter lag het zogenoemde ‘administratiegebouw’, met aan weerszijden cellenvleugels voor zieke en preventief gedetineerden. Eén voor mannen en één voor vrouwen. In het administratiegebouw werd de gedetineerde geregistreerd en vervolgens overgebracht naar een van de cellenvleugels. Tot 1978 was de vrouwenvleugel het domein van de vrouwen. De vrouwelijke gedetineerden mochten niet in contact komen met mannen. Ze mochten ze zelfs niet zien of aankijken. De vrouwelijke bewaarders waren gekleed in uniformen die sterk leken op verpleegstersuniformen. Zij kwamen nooit op de mannenafdeling, er was zelfs een aparte ingang voor de vrouwenvleugel.

    In het nieuws

    Oosteinde 11 r 2991 LG Barendrecht  0180 - 726946 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

    Volg ons