Transformatie & Nieuwbouw

Huis van Bewaring

Het Huis van Bewaring is een bijzonder project waar verbouw en nieuwbouw samen komen.

Bij een deel van het Huis van Bewaring zijn de gevel, fundering en de verdiepingsvloeren zoveel mogelijk gehandhaafd en getransformeerd tot 7 appartementen. Het andere deel is gesloopt om 24 nieuwbouwappartementen te realiseren. De oude gevangenis is een beschermd stadsgezicht en de uitdaging zit in het bouwen tussen twee bestaande belendingen én het aansluiten op het stuk bestaand gebouw.

Huis van Bewaring is een deelfase van het masterplan Tuin van Noord.

Project details
 • Locatie
  Noordsingel 115-117
  Rotterdam
 • Opdrachtgever
  Tuin van Noord -
  een ontwikkeling van HD Groep
 • Architect
  WDJArchitecten
 • Projectkenmerken
  oude gevangenis
  binnenstedelijk
 • Projectomvang
  31 (koop)appartementen
 • Totale aanneemsom
  € 5.100.000,-
 • Opleverdatum
  2020
  Bouwfase

  Stoere circulaire houten lamellen die nauw aansluiten bij de strenge gevelindeling

  Huis van Bewaring is deelproject Fase 2 in het project Tuin van Noord. De gevel, fundering en de verdiepingsvloeren van dit gedeelte blijven zoveel mogelijk gehandhaafd waardoor de historische uitstraling in tact blijft.

  De architect heeft met zijn ontwerp voor de nieuwbouwappartementen aansluiting gezocht met het ‘historische gedeelte’. De gevel is dan ook voorzien van stoere circulair houten lamellen en die in ritmiek van gevelopeningen nauw aansluiten bij de strenge gevelindeling van de be­staande gebouwen. De gevel, fundering en de verdiepingsvloeren van dit gedeelte zijn zoveel mogelijk gehandhaafd waardoor de historische uitstraling intact is gebleven.

  Met behoud van alle cultuurhistorische waarde is hier een compleet nieuw stukje Rotterdam gecreëerd. De meeste gebouwdelen zijn behouden gebleven en hebben nu een nieuwe bestemming. Denk aan koopwoningen, horeca, woonwerkeenheden, kantoorruimtes en tal andere maatschappelijke functies. Een aantal niet oorspronkelijke delen van het complex is zijn gesloopt voor het realiseren van de buurttuin.

  Nog even de geschiedenis: Het Huis van Bewaring (gebouwd rond 1900) werd opgezet als zelfstandige instelling. De hoofdbouw hiervan werd gevormd door een vier bouwlagen tellende vleugel. Binnendoor was het Huis van Bewaring verbonden met de arrondissementsrechtbank, zodat gevangenen zonder problemen heen en weer konden worden gebracht.

  Oosteinde 11 r 2991 LG Barendrecht 
  0180 - 726946 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Volg ons